Teknoloji

Bakan Varank, ASPİLSAN Enerji’nin lityum iyon pil üretim tesisini ziyaret etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de lityum iyon pil yatırımlarını desteklediklerini belirterek, “Türkiye’yi pil sektörü ve depolama teknolojilerinde değerli bir oyuncu yapmak istiyoruz.” terimini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 1.5 milyar liralık yatırımla kurulan ASPİLSAN Enerji’nin açılışını resmi açılışını yapan Varank, AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, eski Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, Avrupa’nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisinde incelemeler yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde robotik sistemlerden güdüm kitlerine, telsizlerden torpidolara kadar birçok alanda kullanılan bataryalara yeni bataryalar eklendi. Türk ordusuna güç veren ASPİLSAN Power, yeni yatırımı olan lityum-iyon silindirik pil üretim tesisi ile günde 24 bin adet üretim kapasitesine ulaştı. Şarj edilebilir piller, hibrit araçlar ve medikal gibi alanların yanı sıra askeri teknolojilerde de kullanılabiliyor.

“Türkiye’de lityum iyon pil yatırımlarını destekliyoruz”

İncelemelerinin ardından değerlendirmede bulunan Varank, enerji sektörünün büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini vurguladı.

Özellikle otomobillerin elektrifikasyonu ile birlikte elektrik branşında çok önemli bir dönüşüm yaşandığını belirten Varank, şöyle konuştu:

“Lityum-iyon piller de bu dönüşümde çok değerli oyuncular. Türkiye’de lityum-iyon pil yatırımlarını destekliyoruz. ASPİLSAN’ın yatırımını da teşviklerimizle destekledik. Türkiye’nin otomobili Togg, Farasis ile birlikte bir otomobile silah oluyor” Türkiye’de pil yatırımına yönelik “Global şirket Ford, Türkiye’de pil yatırımı yapacağını açıkladı. Ayrıca şu anda Türkiye’de farklı şirketler depolama teknolojilerine yatırım yapıyor. Türkiye’yi pil sektörü ve depolama teknolojilerinde önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz.”

24 bin adetlik üretim

ASPİLSAN’ın bu yatırımların en önemlilerinden birini hayata geçirdiğini kaydeden Varank, söz konusu yatırımın teknoloji transferi ile kurulan bir tesis olduğuna dikkat çekti.

Tesisin teknolojiyi Güney Kore’deki ortaklarıyla birlikte geliştirdiğini ve şu anda üretim yapmakta olduğunu belirten Varank, şu bilgileri paylaştı:

“18650 modeli bu pillerden bu tesiste günde 24 bin adet üretebiliyor ve kademeli olarak üretimi artırıyorlar. Tek vardiyadan 2 vardiyaya geçen üretimler var. Türkiye’yi değerli bir oyuncu haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu alanda kullanılan hammaddelerin birçoğu maden gibidir.Şu anda ülkemizde de bulunmaktadır.Bu minerallerin çıkarılması ve burada arıtma teknolojilerinin kullanılması ile birlikte bu pilleri bir duruma getirebileceğiz. Teknolojiyi kendi geliştirdiğimiz hammaddeyi de kendimiz geliştirip önümüzdeki süreçte üreteceğimiz bir sektörde Bakanlık olarak bu branşa ve bu sektöre destek vereceğiz. “Elektrifikasyon özellikle otomobillerde çok değerli ve vazgeçilmez bir unsur. . Önümüzdeki dönemde daha çok oyuncu göreceğiz ve ASPİLSAN’ın farklı yeteneklerde farklı modellerde piller ürettiğini de göreceğiz.”

en büyük pil üreticisi

1981 yılında kurulan ASPİLSAN Enerji, enerji, savunma sanayi ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Avrupa’da lityum-iyon şarj edilebilir 18650 silindirik pilleri seri olarak üreten ilk firma olan şirket, Türkiye’nin ilk ve tek Ni-Cd kimyasıyla uçak/helikopter pil sistemleri de üretiyor. Şirket, Türkiye’nin en büyük akü üreticisi konumunda.

ASPİLSAN, 273 çalışanı ile faaliyetlerine devam etmektedir. 2023 yılında 44,8 milyon dolar ciro ve 13,2 milyon dolar ihracat hedefleyen şirket, 2002 yılında cirosunun yüzde 19’unu Ar-Ge’ye ayırdı. Bugüne kadar proje bazlı teşviklerden 163 milyon lira yararlanan ASPİLSAN, üretmeyi hedefliyor. prizmatik tipte, Lityum Demir Fosfat (LFP) kimyasına sahip, 3,2 V gerilim ve 100 Ah kapasiteli piller gelecekte.

Açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı

ASPİLSAN’ın yeni yatırımı olan Li-ion silindirik pil üretim tesisinin temeli, Ekim 2020’de Mimarsinan OSB’de atıldı. Tesis, Ocak 2022’de faaliyete geçti. Türkiye’nin ve bölgenin ilk lityum-iyon pilinin seri üretimine 2022 Haziran ayı sonunda başlandı. Tesisin resmi açılışı, Temmuz 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı halka açık törenle yapıldı. Kayseri’de.

Tüm hakları Türkiye’ye aittir.

Üretilmeye başlanan lithium ion pillerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları ASPİLSAN’a yani Türkiye’ye aittir. Tesiste üretilen piller eksi 30 derecede çalışabiliyor. Kimyasında nikel güçlü lityum nikel manganez kobalt oksit bulunan piller şarj edilebilir.

Silindirik piller başta savunma sanayi telsizleri olmak üzere her türlü taşınabilir sistemde kullanılabilmektedir. Bu iller sivil alanda da kendilerine yer bulmaktadır. Piller elektrikli süpürgeden elektrikli bisiklete, telekomünikasyondan elektrikli araçlara kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

haberhamamozu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu