Ekonomi

“Deprem bölgesinden Denizli’ye iplik akışı durdu”

Deprem bölgesinde yaralar sarılmaya devam ederken, toparlanma sürecinde depremin ekonomiye etkisi konuşulmaya devam ediyor.

Bloomberg HT yayınına katılan Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Meclisi Üyesi Süleyman Kocasert, “Türkiye’de pamuk üretimi ve tüketiminin en yoğun olduğu bölgelerden biri Denizli, bir diğer obur da Kahramanmaraş. Ev dokumacılığı başta olmak üzere dokuma dünyasında söz sahibi bölgelerden biri Denizli, bir diğeri de Gaziantep. Dolayısıyla Denizli olarak bölge ile çok yoğun bağlarımız var. Uzun süredir hem Gaziantep hem de Kahramanmaraş ile iştiraklerimiz var. Karşılıklı ticaretimiz var ve birbirimizin tedarik merkeziyiz. Özellikle Kahramanmaraş’ta pamuk ipliği üreten çok önemli tesislerimiz var ve son yıllarda teşviklerle bu tesislerin sayısı ve kapasitesi arttı. Deprem bölgesinden Denizli’ye iplik akışı durdu” dedi.

“Maliyetlerin artması ihracatçıyı daha da zor durumda bıraktı”

Dünyada hammadde ve emtia fiyatlarının düştüğünü hatırlatan Kocasert, “Sonuç olarak rakiplerimiz maliyeti düşürüyor. Bizim durumumuzda arza bağlı olarak fiyat artışı oldu. Bu maliyetlerdeki artış. zaten kur baskısı yaşayan ve rekabetten uzaklaşan ihracatçıyı daha da zor durumda bıraktı. 35-40 milyar “Bizim sadece üst yapı ve altyapı zararımız var. Alınan her karar beyin sarsıntısının yaralarının sarılması açısından çok değerlidir” dedi.

“Öncelikli sorunumuz deprem nedeniyle iş kaybı”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Fikret Kileci, “Asıl sorunumuz deprem nedeniyle iş kaybı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya depremin yol açtığı tahribatta öne çıkan illerimizdir. Bunlar arasında Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya özellikle endüstriyel üretimde öne çıkıyor. Antakya daha çok turunçgillerle ilgili, orada bir ekibin ticari faaliyetleri ve tarım işlerinde çok önemli bir yükü var” dedi.

Kileci, “Depremden etkilenen 11 ilimizde yaklaşık 20,5 milyar dolarlık ihracatımız var. Bunun 10,5 milyar dolardan biraz fazlasını Gaziantep yapıyor. Bazı yönlerden geri kalmamalı” dedi.

Bu bölgeden göçün en büyük sorun olduğunu söyleyen Kileci, “En büyük gücümüz beşeri sermayemiz. Bu konuda çok önemli adımlar atmamız gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu